Amarantul – Farmacia naturala

amarant

 

Amarantul este un superaliment abia descoperit de catre noi , acesta fiind unul stravechi din America Centrala si din ce in ce mai folosit si in Europa datorita proprietatilor  sale deosebite care reprezinta un secret al longevitatii si sanatatii. Stirul este o varietate de amarant care creste si in Romania, fiind folosit doar pentru cresterea animalelor.

Amarantul contine lizina , un aminoacid esential cu un complex proteic foarte bogat usor asimilabil .

Una din  caracteristicile principale ale amarantului este ca alaturi de quinoa, hrisca, orez, nu contine gluten si de accea poate fi recomandat si bebelusilor pina intr-un an.

Compozitia amarantului reprezinta o adevarata farmacie naturala si actioneaza ca agent de vindecare in stari de covalescenta, anemie, hemoroizi, avitaminoza, diabet, obezitate, in absorbtia colesterolului LDL, tonifica plamanii, fiind recomandat in zonele cu poluare mare.

Amarantul contribuie la resorbtia tumorilor maligne datorita squalenului, a uleiului de amaranth.

Amarantul este accesibil din punct de vedere economic, cu o textura asemanatoare grisului iar in alimentatie poate fi folosit in diverse mincaruri atat sarate cat si dulci,precum pilaful, supele de legume, inlocuitor de orez , clatite, biscuiti, budinci . Sub forma de faina poate inlocui in majoritatea retetelor 25% din faina integrala sau alba.

 

Reteta:

  • 1 ceasca amarant
  • 1 mar
  • stafide/curmale/merisoare(dupa gust)
  • 1 baton de vanilie
  • cateva nuci/migdale

Se fierbe amaratul cu 3 cani de apa , dupa fierbere se adauga toate ingredientele maruntite si se aseaza intr-un bol. Optional se poate adauga si o lingurita de miere de albine. Pofta buna!

Vezi AICI si articolul despre Quinoa

 

cos

 

 

 


Comments are disabled for this post