Sare iodata vs sare neiodata

sare neiodata

 

In anul 2002 printr-o hotarare de guvern HG568/2002 s-a decis ce sa consume poporul roman, fie ca are sau nu nevoie : sare iodata! Aceasta decizie ar fi trebuit sa apartina consumatorului! Si nu poate fi vorba de vreo alegere strict personala atata timp cat toate alimentele din comert contin sare iodata. Si cu atat mai mult cu cat sarea iodata se afla in toate alimentele de pe piata, este imposibil de calculat cantitatea de iod pe care o persoana o consuma, iar acest aspect cu siguranta nu s-a vrut a fi luat in calcul. Partea cea mai neplacuta este ca organismul consumand iod mai mult decat are nevoie, apar probleme serioase de sanatate (cresterea cancerului de tiroida, alergii, infertilitate, cresterea volumului glandei tiroide,socul anafilactic, agravarea hipertiroidiei deja existente).

Suntem fortati sa consumam sare cu iod,iar iodarea la nivel national devine un supradozaj periculos, spre deosebire de multe alte tari precum Suedia, Spania,Germania, Finlanda, Portugalia,Grecia unde sarea iodata se consuma la alegere.

Care a fost motivatia acestei hotarari? Explicatia a fost ca suntem o tara de hipotiroidieni (cam 8000 aproximativ in 2002). Dar pentru acesti 8000 de hipotiroidieni este corect sa fie iodati 21 milioane de oameni? Este total nerecomandat sa ne tratam cu iod daca nu suferim de hipotiroidism.

Dr Prof Pavel Chirila atrage atentia intr-un studiu facut dupa introducerea sarii iodate :“Cancerul, in patru ani si jumatate, a crescut de doua ori. Hipertiroidia a crescut de 5,6 ori. Ca sa dublezi numarul de cancere intr-o tara, pe propriul tau popor, mi se pare cinic…Toate tratatele de medicina afirma ca doar una din cele 18 tipuri de hipotiroidie este prin deficit de iod,restul au alt mecanism de instalare“

Sarea din comert contine in urma prelucrarii si diverse chimicale(E535, E536 adica ferocianuri!) , acestea in urma gatitului se descompun in cianura si hidrogen la 100 de grade Celsius.

Concluzia este evidenta: evitati sarea iodata!

Sarea gema neiodata este o alternativa, se mai gaseste la unele magazine naturiste sau direct la salina.

La salina Slanic Prahova se gasesc si bucati mari de sare alba neiodata, ulterior macinata si se poate achizitiona de AICI.

 

cos

 

 


Comments are disabled for this post