Semintele de canepa – un adevarat dar al naturii

seminte-canepa-decorticata

 

Canepa este una dintre plantele cele mai versatile cunoscute. Semintele de canepa sunt unele dintre cele mai nutritive alimente de pe pamant si au fost o sursa traditionala de nutritie in multe tari in decursul a mii de ani. Canepa poate fi cultivata in cele mai multe climate, este foarte rezistenta la seceta, nu necesita ingrasaminte, pesticide sau erbicide si are o gama larga de utilizari in alimentatie.

Semintele de canepa reprezinta un dar al naturii, fiind printre cele mai nutritive din lume, avand printre cele mai echilibrate concentratii de proteine , grasimi vegetale si esentiale Omega 3 si Omega 6, vitamine, enzime, iar consumul acestora asigura sursa necesara de imunoglobine, necesare pentru producerea anticorpilor, intarirea imunitatii, a sistemului nervos, dezvolta creierul si creste coeficientul de inteligenta la copii.

Semintele de canepa decorticate controleaza nivelul de zahar din sange , deci vine in ajutor celor care sufera de diabet. Grasimile din semintele de canepa ajuta la absorbtia glucozei din sange, astfel incat pofta de dulce va scade iar nivelul de energie va fi in crestere.

Datorita acizilor grasi Omega 3 si Omega 6, semintele de canepa joaca un rol foarte important in mentinerea sanatatii cardiovasculare, normalizarea tensiunii arteriale si reducerea trigliceridelor.

Desi nu exista nici o doza zilnica recomandata de acizi grasi esentiali, multi experti recomanda un minim de 3% de calorii din acizi grasi omega-6 si 1% din omega-3. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa dubleze aceste doze. O lingura de ulei de canepa sau 2 linguri de seminte de canepa decorticate contin aproximativ 6.6 grame de omega-6 si 2.2 grame de omega-3 – exact doza necesara pentru o dieta de 2000 de calorii. Aceasta este o doza potrivita chiar si pentru vegetarieni si ia în calcul rata de conversie de 1% ALA la DHA, rata acceptata in momentul de fata pentru surse vegetale de omega-3.

Avand un gust similar cu semintele de pin, semintele de canepa sunt extreme de delicioase avand o textura moale. Ele pot fi consumate in moduri variate precum: salate de legume si fructe, muesli si iaurt, lapte de canepa, produse de panificatie, retete de paste si orez. Semintele de canepa pot fi incadrate din punct de vedere biologic in categoria nucilor sau semintelor oleaginoase.

In ceea ce priveste continutul nutritiv, samanta de canepa decorticata contine in principiu 30% proteine, 42% grasime si 15% carbohidrati.

Semintele de canepa nu provoaca alergii!

Sursa: www.innvista.com/health/foods/hemp/

Vezi si articolul despre amarant AICI si despre quinoa AICI

 

cos

 


Comments are disabled for this post